De pensioenadviseur moet zijn zorgplicht richting werknemers niet onderschatten, maar worstelt tegelijkertijd met het betaalbaar houden van het advies. Dat kwam aan bod tijdens de talkshow over pensioen op InFinance Day. Diana Matroos ging hierin in gesprek met drie pensioenexperts: Theo Gommer, Martijn Visser en Erik Lutjens.
Gevraagd naar de grootste uitdagingen in pensioenland noemden Visser (pensioenadviseur en directeur van RPA) en Lutjens (hoogleraar Pensioenrecht bij de Vrije Universiteit Amsterdam) het bevorderen en bijhouden van kennis en het behouden van de advieskwaliteit. Gommer (&Gommer Pensions Group) vindt dat de grootste uitdaging ligt bij het simpel houden van de pensioenadvies.
De talkshow begon dynamisch met een betoog van Lutjens op de stelling ‘De zorgplicht van de pensioenadviseur moet niet onderschat worden’. “Zeker bij wijzigingen van pensioenen of bij life events wordt er over het algemeen te weinig geadviseerd richting de werknemer. Het komt steeds vaker voor dat ontevreden werknemers hierover klagen bij hun werkgever, en die stelt de pensioenadviseur hiervoor dan aansprakelijk. Rechtszaken op dit gebied komen vaker voor en deze hebben grote financiële gevolgen.”
Visser: “Maar de betaalbaarheid van het advies is ook belangrijk. Je kunt geen ongedekte cheque verwachten voor je advies.”
Ook werd ingegaan op geluiden dat pensioenadviseurs bij hun advies te veel luisteren naar de werkgever of de pensioenverzekeraar. “Je bent dan wel in dienst genomen door de werkgever, maar je moet altijd onafhankelijk blijven.”
Verplichtstelling
Ook werd gereageerd op de stelling ‘Verplichtstelling naar keuzevrije pensioenplicht voor iedereen biedt ook professionele pensioenadviseur nieuwe kansen’. Gommer is voorstander van verplichting voor zowel werknemers als zelfstandigen, zolang er maar voldoende keuzevrijheid wordt geboden. “Het paternalistische moet uit het pensioenstelsel.”
Visser is het met hem eens dat de huidige verplichtstelling kraakt in haar voegen als gevolg van de individualisering. Lutjens wijst er fijntjes op dat het huidige kabinet het standpunt heeft de huidige verplichtstelling ook te handhaven. Bovendien vindt hij de solidariteit in het huidige pensioenstelsel belangrijk. “Daarom hebben we momenteel al een van de beste pensioenstelsels ter wereld.”