In de talkshow over verzekeren & distributie op InFinance Day werd vooral gediscussieerd over samenwerking tussen en aanbieder en intermediair, en over de opkomst van robo-advies.
Op de bank bij Diana Matroos kwamen wederom drie verschillende experts aan het woord: Enno Wiertsema (Adfiz) vanuit het intermediair, Harry van der Zwan (Nationale-Nederlanden) vanuit de aanbieders en Jan-Pieter van der Helm (IG&H), die zich met zijn adviesbureau ook bezig houdt met klant- en distributievraagstukken.
De grote daling van het aantal advieskantoren komt langzaam ten einde. Van der Helm ziet dat er sprake is van consolidatie. “De daling zet wel door, maar op een positieve manier, vanwege het samengaan van partijen. Je moet als adviseur ook wel keuzes maken op het gebied van schaal om te kunnen overleven in deze markt. Ook moet je je specialiseren.”
Van der Zwam ziet ook op dat gebied een toegevoegde waarde in de samenwerking tussen aanbieder en adviseur. Bijvoorbeeld bij het delen van kennis en data.
Wiertsema is op het gebied van de samenwerking nog wat voorzichtig. “Het is een kwestie van vertrouwen dat te paard gaat en nu te voet terugkeert. Nog niet zo heel lang geleden probeerden aanbieders klanten vooral naar zichzelf toe te trekken. Gelukkig zie je ze daar nu langzaam van terugkomen.”
Digitaal advies
Gaat digitaal advies doorbreken in de komende vijf jaar? En moet de adviseur bang zijn dat hij wordt vervangen? Wiertsema vindt die stelling desgevraagd ‘niet interessant’.
“De vraag of de adviseur gaat verdwijnen slaat de hele discussie lam. Waar het om gaat is dat techniek juist de adviseur kan ondersteunen in zijn werk. Ook de klant is niet overtuigd dat robo-advies alles volledig kan overnemen. Neem bijvoorbeeld de Kieswijzer, dat is ook robo-advies. Mensen zien dat als een ondersteuning bij het maken van hun keuze, maar laten daar hun keuze niet volledig van afhangen.”
Overigens is ook een keerzijde van digitalisering het gevaar dat mensen zelf gaan aanrommelen om advieskosten te besparen.